Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakontmossing.be ALLE INFO OVER HET ONTMOSSEN VAN DAKEN
Dakontmossing.be

Mos op dak verwijderen

Groene aanslag op je dak ontsiert het uitzicht van je ganse woning. Het blijft echter niet bij dat esthetische nadeel. Na een tijdje kunnen mossen en algen ook je dak beschadigen, met alle gevolgen van dien. Mos op het dak moet je dus verwijderen. Benieuwd hoe dat moet? Ontdek in dit artikel hoe mosbestrijding op daken in z’n werk gaat, hoeveel het kost en wat de mogelijkheden zijn.

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Prijs mos op dak verwijderen
Hoe mos op dak verwijderen?
Voordelen van een dakexpert
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom je dak mosvrij maken?

Sommige mossoorten gedijen het best op vochtige, donkere plekken. Terwijl andere dan weer uitstekend groeien op zonovergoten plaatsen. Met welk type mos je ook te maken hebt, daken zijn gevoelig voor groene aanslag. En dat zorgt voor de volgende gevaren:

 • Dakschade: het wortelstelsel van de mossen tilt je dakpannen, leien, … omhoog. Wanneer het mos uitdroogt, komt het los door de wind en legt zo je beschadigde dakbedekking kwetsbaar bloot. Daardoor dringt het hemelwater makkelijker binnen.
 • Risico op vochtproblemen: net als een spons neemt mos veel water op en houdt het lang vast. Daardoor blijft de onderliggende dakbedekking ook voortdurend vochtig. Dat verhoogt het risico op daklekkages.
 • Hogere energiekosten: mosgroei heeft ook een impact op je energiefactuur. Sijpelt vocht door naar je dakisolatie? Dan richt het daar schade aan, waardoor de isolatie zijn isolerende kwaliteiten langzaam aan verliest. Dat merk je misschien niet meteen visueel, maar wel aan het bedrag op je energiefactuur.

Professioneel mos verwijderen van het dak? Neem daarvoor een gespecialiseerde dakexpert in de arm. Die helpt je graag verder. Interesse? Vul het contactformulier in.

Mos van dak verwijderen

 

Wat zijn de mogelijkheden voor mosbestrijding op daken?

Hoe kan je dakmos nu verwijderen? Dat gebeurt op verschillende manieren. We sommen de meest voorkomende methoden voor je op:

 

OPTIE 1: dak mosvrij maken met hogedrukreiniger

Doorgaans verwijdert een dakreiniger mos met een hogedrukreiniger. Dat is de snelste en meest efficiënte manier om je dak te verlossen van mosgroei, zwarte aanslag en eventuele schimmels. Meestal reinigt een expert je dak louter met zuiver water, maar soms is het aangeraden om een aangepast reinigingsmiddel toe te voegen. Zeker wanneer het gaat om hardnekkig vuil.

 

OPTIE 2: dak mosvrij maken zonder hogedrukreiniger

In specifieke situaties is het beter om de harde straal van de hogedrukreiniger te vermijden. Denk maar aan een broze dakbedekking, leien, rieten daken, … In dit geval brengt een specialist een aangepast reinigingsmiddel aan dat hij enkele uren laat inwerken. Vaak gaat het om een biologisch middel dat niet schadelijk is voor je leefomgeving. Het resterende vuil veegt hij weg met een borstel.

 

Hoe laat ik het best mos op mijn dak verwijderen?

Hoe moet je mos verwijderen op een leien dak? Of wil je mos op je bitumen dak verwijderen? Maar twijfel je over de beste reinigingsmethode? Dat is perfect normaal! Elk dak vereist een eigen specifieke aanpak. Daarom is het slim om een ervaren dakwerker in te schakelen. Die adviseert je over de beste oplossing en zorgt bovendien voor een correcte uitvoering van de werken. Zo geniet je opnieuw jarenlang van een proper en waterbestendig dak. Kom nu in contact met professionals actief in je regio.

 

Hoeveel kost het om mos van het dak te verwijderen?

De prijs voor het ontmossen van je dak ligt tussen € 9 à 15 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) en is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt de staat van je dakbedekking een rol, maar ook de grootte en bereikbaarheid van je dak, de gebruikte producten en de gewenste afwerking. Een gedetailleerder prijsoverzicht vind je hieronder:

WerkzaamhedenKostprijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Mos van dak verwijderen€ 9 à 15 per m²
Ontmossen + hydrofoberen€ 15 à 30 per m²
Ontmossen + coaten€ 30 à 45 per m²

LET OP: wist je dat je slechts 6% btw betaalt op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je je dak door een professional laat ontmossen? Kom gratis in contact met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

Hoe mos op dak verwijderen?

Mos verwijderen van dakpannen

Hoe gaat een professionele dakwerker te werk wanneer hij op het dak mos verwijdert? Elke situatie is uniek en vergt een aangepaste werkwijze. Maar om je toch wat inzicht te geven in de werkwijze van een vakspecialist vind je hieronder een uitgewerkt stappenplan voor het ontmossen van dakpannen.

 

STAP 1: professionele dakinspectie

Een voorafgaande dakinspectie is cruciaal om de huidige staat van je dakbedekking te achterhalen. Op basis van die informatie bepaalt een professional de meest aangewezen methode om je dak te ontmossen. Zijn je dakpannen nog stevig genoeg voor het gebruik van de hogedrukreiniger? Of heb je een plat dak waar scheurtjes en blaasjes in de EPDM een risico vormen?

 

STAP 2: voorbereiding

Achterhaalde hij de meest aangewezen werkwijze via een grondige dakinspectie? Dan is het tijd voor de voorbereidende werken. Tijdens het reinigen komen stukken mos los en die kunnen de regenafvoer verstoppen. Daarom sluit hij preventief de waterafvoer af. Tijdens de dakreiniging gebruikt hij ook valbeveiliging om verantwoord te werk te gaan.

 

STAP 3: mos verwijderen

Op basis van het type en de huidige staat van je dakbedekking bepaalt je specialist of hij al dan niet met een hogedrukreiniger te werk gaat. Bij stevige dakpannen vormt dit doorgaans geen groot risico. Toch begint hij eerst op een lager druklevel om deze vervolgens langzaam te verhogen. Zo vermijdt hij het risico op schade.

 

STAP 4: nabehandeling

Zijn je dakpannen weer helemaal schoon? Dan brengt hij een schimmeldodend desinfectiemiddel aan om te voorkomen dat je dakpannen binnen enige tijd opnieuw door mos zijn overwoekerd. Vervolgens kan je nog opteren voor een nabehandeling: het dak coaten of hydrofoberen. Beide methoden beschermen voor langere tijd tegen hardnekkig vuil.

 

Schakel meteen de hulp in van een ervaren dakspecialist!

Samenwerken met een professional heeft alleen maar voordelen: je bent zeker van een correcte aanpak, hoeft niet wakker te liggen over mogelijke dakschade en geniet van een langdurige oplossing dankzij een geschikte nabehandeling!

Wil jij ook de levensduur van je dak verlengen? Neem dan vandaag nog contact op met een dakexpert! Start hier je contactaanvraag.

 

Waarom vertrouwen op een expert?

Voor dakwerken verwijzen wij altijd door naar een vakspecialist. Deze is vertrouwd met de aard van de werken en alle aandachtspunten die hier deel van uitmaken. Een overzicht van de diverse voordelen:

 • Professionele dakinspectie: het vakmanschap van een dakexpert begint bij het analyseren van je dak. Zo schat hij meteen de risico’s in, gaat na of er misschien lokaal enkele dakpannen vervangen moeten worden, of je EPDM scheurtjes vertoont, …
 • Oplossing op maat: de dakanalyse vormt de basis waarop je specialist de meest geschikte reinigingsmethode bepaalt. Zo ben je zeker van een duurzame oplossing op maat. Wil je graag dat je dak lang proper blijft? Kies dan voor een gepaste nabehandeling!
 • Correcte & veilige uitvoering: een specialist beschikt over de juiste materialen om mos op je dak correct te verwijderen. Heeft je dak meer baat bij een reiniging onder lage druk? Dankzij z’n uitgekiende kennis gaat hij vlot te werk waardoor de arbeidskosten al bij al goed meevallen.
 • Financiële voordelen: neem je een ervaren dakwerker in de arm? En is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten in plaats van 21%.

CONCLUSIE: schakel zeker een professional in om mos te verwijderen van je dak. Kom in contact met diverse professionals, ontvang offertes op maat en vergelijk! Maak daarvoor gebruik van het onderstaande aanvraagformulier:

 

 

Dakwerk offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen