Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakontmossing.be ALLE INFO OVER HET ONTMOSSEN VAN DAKEN
Dakontmossing.be

Dakpannen vervangen

Heb je op je woning nog steeds de allereerste dakpannen liggen? Zijn deze sterk vervuild? Liggen ze los? Of vertonen ze her en der scheuren of beschadigingen? Dan is het misschien tijd om je dakpannen te vervangen. Ontdek in dit artikel wanneer het tijd is voor het vervangen van je dakpannen, wat de mogelijkheden zijn en hoeveel ze kosten.

Ga snel naar:
Wat zijn de mogelijkheden?
Hoe dakpannen vervangen?
Wat kosten nieuwe dakpannen?
Wat zijn de alternatieven?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer moet ik mijn dakpannen vervangen?

Er zijn verschillende redenen om voor nieuwe dakpannen te kiezen. Dat zijn…

 • ouderdom van je dakpannen: goed onderhouden dakpannen blijven meer dan 50 jaar mooi. Op voorwaarde dat je ze op tijd van een onderhoud voorziet. Toch wordt je dakbedekking na verloop van tijd poreuzer, wat de kans op scheuren, barsten, … verhoogt.
 • vochtproblemen: sterk verouderde dakpannen komen na een tijdje los en verschuiven. Zeker bij hevige wind en regenbuien. In het laatste geval dringt het hemelwater makkelijker naar binnen waar het je dakisolatie kan aantasten. Het gevolg? Lekkages en vochtproblemen.
 • ernstige vervuiling: jarenlange blootstelling aan de weersomstandigheden en atmosferische vervuiling eist zijn tol. Hierdoor ontstaat hardnekkige mos- en algengroei, verschijnt er zwarte verkleuring op je dakpannen, …
 • esthetische redenen: ben je het huidige uitzicht van je dakbekleding beu? Of plan je een grondige make-over van je woning? Dan denk je er misschien ook aan om je dakpannen te vernieuwen. Ontdek hier welke mogelijkheden je o.a. hebt.

Nieuwe dakpannen plaatsen? Of je huidige dakpannen vervangen door andere dakbekleding? Het kan! Schakel een ervaren dakwerker in voor advies op maat van je project en een kwalitatieve uitvoering. Vul hier het contactformulier in.

Dakpannen vervangen

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Wil je je dakpannen vervangen? Dan ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden!

 • Keramische dakpannen: deze pannen bestaan uit gebakken klei en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en uitvoeringen (bv. vlak, gegolfd, …). Kies je voor een keramische dakbedekking? Dan ben je verzekerd van een zeer lange levensduur van minstens 50 jaar.
 • Betonnen dakpannen: dakpannen in beton of sneldakpannen bestaan uit zand, cement en toeslagstoffen. Ze zijn goedkoper dan hun keramische tegenhangers, maar gaan wel iets minder lang mee (tot 30 jaar). Dit type dakpannen is dus een geliefde keuze voor wie een budgetvriendelijke, maar toch kwaliteitsvolle oplossing wenst.
 • Leien: toch liever een andere look? Dan zijn leien een uitstekend alternatief! Natuurleien (in natuursteen) of kunstleien (in vezelcement)? Je kan beide soorten nagenoeg niet van elkaar onderscheiden. Ze zijn vaak donkerkleurig (bruin, groen, blauw of antraciet) en kunnen op verschillende manieren geplaatst worden (halfsteenverband, dubbele dekking, ruitvorm, …).
 • Dakpanplaten: op zoek naar een goedkopere oplossing voor dakpannen die bovendien snel geplaatst is? Dan zijn dakpanplaten een uitstekend alternatief! Het zijn voorgevormde dakplaten uit aluminium, kunststof of gegalvaniseerd staal met het uitzicht van traditionele dakpannen. Vooral bij snelle renovaties of op bijgebouwen is dit een prima oplossing.

 

Hoe dakpannen vervangen?

Hoe wordt een pannendak nu vervangen? Voor de complete renovatie van je dakbedekking vertrouw je beter op een ervaren dakwerker. Die gaat doorgaans als volgt te werk:

 • STAP 1 = oude dakbekleding verwijderen: geen nieuwe dakpannen zonder je oude dakbekleding eerst te verwijderen. Een vakspecialist gebruikt valbescherming om veilig te werk te kunnen gaan. Indien nodig verwijdert hij de spijkers of vijzen van de dakpannen met aangepaste tools.
 • STAP 2 = professionele dakinspectie: zijn alle dakpannen verwijderd en rest nu enkel nog de naakte dakconstructie? Dan controleert hij eerst de staat van het onderdak en de draagstructuur. Zo kan hij bij onveilige situaties nog tijdig ingrijpen.
 • STAP 3 = isoleren (optioneel): wil je je dakpannen vervangen en extra isoleren langs buiten of langs binnen? Hierdoor bespaar je flink wat energie en verbeter je het wooncomfort.
 • STAP 4 = nieuwe dakpannen plaatsen: bovenop het onderdak komen de pan- en tegellatten. Daarop bevestigt de dakwerker de dakpannen. Hij bepaalt de benodigde hoeveelheid overlap op basis van de dakhelling en de gekozen dakpannen.

 

Benieuwd naar de prijs van nieuwe dakbedekking? Je ontdekt het onder de foto:

Dakpannen laten vervangen

Wat kosten nieuwe dakpannen?

Wat is de prijs om dakpannen te vervangen? Dat is afhankelijk van de ernst van de schade, de omvang van de werken en de gekozen oplossing. Hier vind je alvast een opsomming:

Type dakbekedingPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Keramische dakpannenGem. € 45 à 60
Betonnen dakpannenGem. € 30 à 45
LeienGem. € 65 à 120
DakpanplatenGem. € 20 à 60

LET OP: de bovenstaande prijzen gaan louter over de vervanging van je dakpannen. Wil je ook graag (extra) dakisolatie plaatsen? Is er een nieuw onderdak nodig of zijn er werken aan je dakconstructie? Dan beïnvloedt dit rechtstreeks het prijskaartje. Benieuwd naar de totale kostprijs van jouw project? Kom gratis in contact met een dakexpert in je regio.

 

Bespaar op je nieuwe dakpannen dankzij premies!

Het vervangen van je dakbedekking is niet goedkoop. Deze klus kost al snel tussen de € 30 à 200 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Moet je daarbovenop ook nog eens je dakconstructie vernieuwen of isolatie plaatsen? Dan stijgt de prijs sterk. Gelukkig kan je in bepaalde situaties een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie voor dakwerken. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een dakspecialist.

Meer weten? Contacteer dan een expert. Die helpt je graag verder met je premieaanvraag. Vul het aanvraagformulier in.

 

 

Wat zijn de alternatieven?

Dakpannen vervangen kosten

Zie je het toch niet helemaal zitten om al je dakpannen te vernieuwen? Misschien hoeft dat ook niet. Hieronder bespreken we 2 alternatieven en in welke situatie dit ook goede oplossingen zijn.

 

1. Dakpannen reparatie

Soms is het helemaal niet nodig om al je dakpannen te verwijderen en te vervangen. In bepaalde gevallen volstaat het om 1 dakpan te vervangen of om enkele lokale herstellingen uit te voeren om je dak opnieuw waterdicht te maken. Heeft een hevige stormwind enkele dakpannen losgerukt en beschadigd? Dan is het voldoende om enkel die dakpannen te repareren.

Prijs: afhankelijk van de oplossing. Kom in contact met een ervaren dakwerker.

 

2. Dakpannen reinigen & ontmossen

Zijn je dakpannen nog in een uitstekende staat? Maar groeien er mossen en algen op? Dan volstaat een grondige onderhoudsbeurt van je dak. Hierdoor zorg je niet alleen voor een hernieuwd uitzicht, je verlengt ook nog eens de levensduur van je dakbedekking. Langer van het resultaat genieten? Laat dan je dak coaten met een transparant en vuilwerend middel.

Prijs: € 45 à 50 per m² (excl. btw, incl. coating). Kom in contact met een ervaren dakwerker.

 

 

CONCLUSIE: wat is nu de beste keuze?

Het dak is een belangrijke factor van je woning: het houdt de weergoden buiten en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Is er dus iets flink mis aan je dak? Grijp dan meteen in om omvangrijke problemen te vermijden. Baseer je keuze dus vooral op…

 • De huidige staat van je dak: als je dakpannen daadwerkelijk verouderd zijn, dan helpt het niet om hier en daar lukraak een nieuwe dakpan te leggen. In dit geval is het noodzakelijk dat je je dak helemaal opnieuw bekleedt.
 • Je budget: bepaal op voorhand hoeveel je in je dakrenovatie wil investeren en stem daar je materiaalkeuze op af. Natuurleien zijn bijvoorbeeld stukken duurder dan betonnen dakpannen.

Onze tip? Schakel een ervaren dakwerker in. Die geeft je graag advies op maat van jouw project. Vul het onderstaande offerteformulier in, ontvang 2 à 3 offertes op maat, vergelijk en kom zo tot de beste deal!

 

 

Dakwerk offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen